Ποιοί Είμαστε

Η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία (Ε.Φ.Ε.) συστάθηκε το 1952, ως μη κερδοσκοπικό σωματείο και είναι ο παλαιότερος καλλιτεχνικός φωτογραφικός φορέας που ιδρύθηκε από τους μεγαλύτερους φωτογράφους της εποχής και στον οποίο συμμετείχαν, και συμμετέχουν μέχρι σήμερα, σχεδόν όλοι οι γνωστοί φωτογράφοι του τόπου μας.

Σκοπός της είναι, η διά παντός πρόσφορου τρόπου ανάπτυξη της φωτογραφίας και του βίντεο ως μέσων καλλιτεχνικής έκφρασης καθώς και η δημιουργία έργων τέχνης και η προώθησή τους σε όλες τις μορφές και τάσεις μέσα από τη διαφορετικότητα του κάθε μέλους της.

Μέλη της Ε.Φ.Ε. μπορούν να γίνουν, αδιακρίτως φύλου και υπηκοότητας, όλοι όσοι ασχολούνται με τη φωτογραφία στην καλλιτεχνική της μορφή και μπορούν να συμβάλλουν στους σκοπούς της Εταιρείας. 

Η Ε.Φ.Ε. εκπροσωπεί επίσημα την Ελλάδα στη Διεθνή Ομοσπονδία Φωτογραφικής Τέχνης (FIAP), της οποίας είναι μέλος επί σειρά ετών. Συνεργάζεται, επίσης, με Διεθνείς Ομοσπονδίες και Συλλόγους και διαθέτει Παραρτήματα στο Ηράκλειο, στην Πρέβεζα, στην Καβάλα και στα Χανιά.

Η Ε.Φ.Ε. διοργανώνει:

 • Εκθέσεις φωτογραφίας, ατομικές ή ομαδικές των μελών της αλλά και διακεκριμένων φωτογράφων, στο εκθεσιακό της κέντρο αλλά και σε συνεργαζόμενους Συλλόγους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
 • Διαγωνισμούς Φωτογραφίας, Πανελλήνιους και Διεθνείς.
 • Επιμορφωτικά σεμινάρια και workshops για τα μέλη και τους φίλους της.
 • Παρουσιάσεις ζωντανές ή διαδικτυακές του έργου των μελών της και σημαντικών Ελλήνων και διεθνών φωτογράφων.
 • Διαλέξεις – Συζητήσεις για θέματα φωτογραφίας και Τέχνης, με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων από τον χώρο των Τεχνών.
 • Φωτογραφικές Εξορμήσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Ανάμεσα στις δραστηριότητές της είναι:

 • Συμμετοχή σε διεθνείς εκδηλώσεις και BIENNALES.
 • «Εκδόσεις Ε.Φ.Ε.» για τη δημοσίευση του έργου των μελών της.
 • Ανταλλαγές εκδηλώσεων μεταξύ Συλλόγων και φορέων εσωτερικού και εξωτερικού.
 • Απονομή των Διεθνών καλλιτεχνικών – τιμητικών τίτλων της FIAP, αλλά και δικών της.
 • Δημοσιοποίηση των έργου σπουδαίων Ελλήνων φωτογράφων και μελών της μέσα από την προβολή του Ιστορικού της Αρχείου.

Γενικότερα, η Ε.Φ.Ε. πραγματοποιεί κάθε δραστηριότητα που θα μπορούσε να προβάλλει το έργο των μελών της και την καλλιτεχνική φωτογραφία.

Ιστορική αναδρομή


Οι  αρμοδιότητές του Διοικητικού Συμβουλίου

Η ΕΦΕ εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα. Ο Πρόεδρος αναπληρώνεται από τον αντιπρόεδρο. Υπεύθυνος για τις δραστηριότητες της ΕΦΕ είναι ο Γενικός Έφορος, τον οποίο βοηθά στο έργο του ο Έφορος.  Αρμόδιος για την τήρηση  των πρακτικών είναι ο  Ειδ. Γραμματέας, για την διαχείριση των οικονομικών ο Ταμίας και για την  φύλαξη του υλικού της εταιρείας ο Διαχειριστής. Εκτός από τους ανωτέρω αξιωματούχους, στο διοικητικό συμβούλιο, που συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, μετέχουν και άλλα 12 μέλη.  Επίσης το ΔΣ αναθέτει σε συγκεκριμένα μέλη του ή απλά μέλη,  ορισμένα ειδικά καθήκοντα.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΟΚΚΟΣ 

ESFIAP, ESHPS

Γεννήθηκε στις  Σέρρες και είναι απόστρατος Αξιωματικός του Στρατού. Mε τη φωτογραφία ασχολείται από το 1990. Μετά το 2008 ασχολείται συστηματικά με τη φωτογραφία. Διδάσκει το πρόγραμμα επεξεργασίας  φωτογραφίας LIGHTROOM, από το 2009 και είναι υπεύθυνος για το  σεμινάριο Φωτογραφίας και τα workshops της ΕΦΕ από το 2013. Είναι μέλος της ΕΦΕ από το 2009. Μέλος του ΔΣ της ΕΦΕ από το  2013 ως Ταμίας (2013-2015) και Γενικός Έφορος (2015-2021). Από το 2017 είναι Διευθυντής του ATHENS FIAP EXHIBITION CENTER ενώ από το 2021 είναι και πρόεδρος της ΕΦΕ.


ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

EFIAP/p, ESFIAP

Γεννήθηκε στην  Κωνσταντινούπολη και ασχολείται με την δημιουργική φωτογραφία από το 1985 ως αυτοδίδακτος και με δικό του σκοτεινό θάλαμο. Έχει γαλουχηθεί στο σκοτεινό θάλαμο κυρίως στις α/μ εκτυπώσεις, στις επιχρωματισμένες διαφάνειες και με ειδικότητα στην επεξεργασία με τονιστή χαλκού Ξεκίνησε την  διεθνή καριέρα του το 1991 και το 1994 έλαβε τον πρώτο του τίτλο AFIAP. Για τις  Διεθνείς  δραστηριότητές του, Διεθνείς Φωτογραφικοί Οργανισμοί, Εταιρείες και Ενώσεις (FIAP,PSA, ISF,  GPU,  ICS κλπ.) τον τίμησαν με29 καλλιτεχνικούς φωτογραφικούς τίτλους και 17 τιμητικούς. Είναι κάτοχος τεσσάρων master της ISF, ICS, PPI και ΕΦΕ.  Η FIAP τον έχει τιμήσει 6  φορές (από το 1994 -  2015) το 2012 με τον τίτλο ESFIAP και το 2015 EFIAP/platinum. Είναι ο  πρώτος Έλληνας φωτογράφος  που τιμάται  από την FIAP με τους τρεις διαδοχικούς τίτλους EFIAP/bronze, silver, gold και ο δεύτερος με τον τίτλο EFIAP/platinum. Έχει περισσότερα από 200 βραβεία από τις δραστηριότητές του. Η μεγαλύτερη επιτυχία του διεθνώς είναι το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε το 2010 στην  Κίνα στο 3 International   Photo Salon  Chengde με συμμετοχή 20000 και πλέον φωτογραφίες. Πραγματοποίησε 10δες  ατομικές Εκθέσεις  σε Κίνα,  Ρουμανία, Ουγγαρία,  Τσεχία, Ταιβάν κλπ. Είναι μέλος της ΕΦΕ από το  1988.  Εκλέγεται στο ΔΣ από το 1994 ως   Διαχειριστής,  Έφορος, Γενικός  Έφορος και από το 2004-2010 Αντιπρόεδρος. Το 2011  αναλαμβάνει την  θέση  του  Πρόεδρου έως το 2021. Επί  την  10ετη  διοίκηση  του  η  ΕΦΕ μεταμορφώθηκε  σε  ένα σύγχρονο διεθνώς  αναγνωρισμένο σωματείο που  αποδίδει πατρονάζ  διαγωνισμών,  απονέμει καλλιτεχνικούς  και  τιμητικούς  τίτλους, διοργανώνει παγκόσμιους  διαγωνισμούς υψηλού  ποιοτικού  κύρους.


ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΦΟΡΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ο  Νίκος Λεοντόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας με μεταπτυχιακά  σε Computer Graphics και Εκπαίδευση Ενηλίκων. Έχει εργαστεί για  πολλά χρόνια  σε μεγάλες Διαφημιστικές Εταιρίες και Ατελιέ Γραφικών Τεχνών. Υπήρξε καθηγητής εφαρμογών στη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών στο ΤΕΙ Αθήνας και εισηγητής σεμιναρίων  Γραφιστικής σε ΙΕΚ και Διαφημιστικές Εταιρίες.  Υπήρξε μέλος της Ομάδας Διαμόρφωσης Προγράμματος Σπουδών  στη  δημιουργία του μεταπτυχιακού προγράμματος  «Γραφικές Τέχνες – Πολυμέσα»  του  Ελληνικού  Ανοικτού Πανεπιστημίου και έχει συγγράψει τα βιβλία της «Προεκτύπωσης» που αναφέρονται στο χρώμα  και την επεξεργασία  εικόνας για το ίδιο Πρόγραμμα. Επίσης ήταν Καλλιτεχνικός Επιμελητής των εκδόσεων του Ε.Α.Π.  Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Φωτογραφίας  και  ασχολείται επαγγελματικά  πολλά χρόνια κυρίως με τη διαφημιστική φωτογραφία και  τη  φωτογράφιση  έργων ζωγράφων.  Διατηρεί Διαφημιστικό  Γραφείο και ήταν εκδότης  του πολιτιστικού  περιοδικού «Εποχές». Έχει κάνει δύο ατομικές εκθέσεις σε γκαλερί στην Αθήνα και έχει πάρει μέρος σε περισσότερες από 40 ομαδικές εκθέσεις. 


ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

AFIAP,EHPS/b

Γεννήθηκε  στην Αθήνα. Σπούδασε στη  Νομική  σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Από τους πρωτεργάτες τότε της διάδοσης της φωτογραφίας στην Θεσσαλονίκη με  διοργανώσεις μαθημάτων, διαγωνισμών και εκθέσεων φωτογραφίας. Δικηγόρησε στην Αθήνα επί 40 χρόνια και  διετέλεσε  Νομικός Σύμβουλος της ΓΓΑΕ του  Υπουργείου Εξωτερικών. Ασχολείται με την  φωτογραφία από το 1965, με προσανατολισμό στη φωτογραφία φύσης και των μνημείων της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Είναι μέλος της  Ε.Φ.Ε. από το 1971 και έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις και διαγωνισμούς με αρκετές διακρίσεις και βραβεία. Επίσης έχει πραγματοποιήσει 2 ατομικές εκθέσεις με φωτογραφίες μεγάλου μεγέθους. Παράλληλα ασχολείται με οπτικοακουστικές προβολές,  το δε έργο του  για το Άγιον ΄Όρος έχει προβληθεί Πανελληνίως με εξαιρετικές κριτικές. 


ΤΑΜΙΑΣ

ΚΙΚΗ ΦΡΕΝΤΖΑ

Γεννήθηκε  στην Αθήνα και σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο  Πειραιά. Με την  ψηφιακή φωτογραφία ασχολείται από το 2014. Παρακολούθησε σεμινάρια καλλιτεχνικής φωτογραφίας και επεξεργασίας εικόνας και είναι μέλος της ΕΦΕ από το 2015. Έχει συμμετάσχει  σε  ομαδικές εκθέσεις  στην Ελλάδα και  στο Εξωτερικό και έχει διακριθεί σε Πανελλήνιους και Διεθνείς διαγωνισμούς φωτογραφίας. Πάθος της τα ταξίδια με πολιτιστικό  ενδιαφέρον και η ταξιδιωτική  φωτογραφία


.

ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΝΤΑ ΚΑΖΑΓΛΗ

EHPS/s, ΕFIAP

Γεννήθηκε στην Αθήνα.  Μετά τις σπουδές της σε Γραμματεία Διοίκησης  και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο   DEREE, εργάστηκε σαν διοικητικό στέλεχος σε Πολυεθνικές και Ελληνικές εταιρείες. Κατέχει πολλές διακρίσεις και μετάλλια σε Πανελλήνιους, Διεθνείς διαγωνισμούς και Μπιενάλλε,  με ανώτερη του Παγκόσμιου Χρυσού  μεταλλίου της F.I.A.P.,  το  2017.  Έχει  λάβει μέρος σε εκθέσεις φωτογραφίας σε  Ελλάδα και εξωτερικό και φωτογραφίες έχουν επίσης δημοσιευτεί  σε περιοδικά  και στο  internet.  Έχει παρακολουθήσει όλα τα σεμινάρια της  Ε.Φ.Ε. και παρακολουθεί  συνεχώς νέα σεμινάρια και workshops  φωτογραφίας. Μέλος της  ISF και μέλος  Δ.Σ του SILK  ROAD PHOTOGRAPHIC ORGANIZATION. Από το 2019 είναι Ειδική Γραμματέας του Δ.Σ. της Ε.Φ.Ε.


ΕΦΟΡΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΛΙΔΗΣ

AFIAP

Ζει και  εργάζεται στην Αθήνα. Είναι αυτοδίδακτος και ασχολείται με τη  φωτογραφία πολλά χρόνια αλλά με τη καλλιτεχνική της πλευρά από το 2005. Σπούδασε Ηλεκτρονικός Μηχανικός και είναι εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας, από το 2015. Με την συμμετοχή του  σε  εγχώριους  αλλά  και διεθνής διαγωνισμούς του  απονεμήθηκε ο  τίτλος Artist FIAP μέσα από διεθνείς διακρίσεις. Φωτογραφικά πάντα τον κέντριζε το «διαφορετικό» και άρχισε να το αναζητά στους νέους και στον τρόπο ζωής τους. Εκεί συνάντησε τους χώρους του fetish, Alternative, Gothic κλπ. Αυτά είναι τα  αγαπημένα του θέματα  και οι εκδηλώσεις της νεολαίας αυτής στην Ελλάδα, Ευρώπη  αλλά και στις ΗΠΑ που αποτέλεσαν και το σημαντικότερο σταθμό στη φωτογραφική του διαδρομή. Έχει δημοσιεύσει και εκθέσει τη δουλειά του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.


ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ

ΑΥΓΟΥΣΤΗΣ ΤΑΤΑΚΗΣ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο  κέντρο της Αθήνας με καταγωγή από την  Άνδρο. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός με μεταπτυχιακό τίτλο στη διασφάλιση ποιότητας.  Η  φωτογραφία  ήταν  πάντα το πάθος του αλλά από  το 2000  ασχολείται πιο ενεργά παρακολουθώντας  κύκλους σεμιναρίων της  Ε.Φ.Ε.  αλλά και άλλων  ομάδων.  Έχει λάβει  μέρος σε δεκάδες εκθέσεις φωτογραφίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Αγγλία, Γαλλία, Σερβία, Βουλγαρία, Ρωσία, Τσεχία,  Ινδία) και έχει αποσπάσει πολλές τιμητικές διακρίσεις. Είναι ιδρυτικό μέλος  της φωτογραφικής ομάδας efta.  Δίδαξε φωτογραφία για δυο χρόνια σε  πολιτιστικούς συλλόγους. Μέλος της Ε.Φ.Ε. από το 2009 και ενεργό μέλος του Δ.Σ. συνεχώς από το 2011. Εκφράζεται και αλληλοεπιδρά  με όλα τα είδη φωτογραφίας, έχοντας  ιδιαίτερη προτίμηση  στη  φωτογραφία φύσης, την ταξιδιωτική φωτογραφία και τη φωτογραφία δρόμου.


ΜΕΛΟΣ & ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ  FIAP

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΚΟΥΡΗΣ

ΜFIAP, EFIAP/b, HonEFIAP

Σε ηλικία 12 ετών έγινε το νεότερο  μέλος της  ΕΦΕ. Από το 1993 εκλέγεται στο Διοικητικό Συμβούλιο αυτής και από το 1997 εκπροσωπεί την Ελλάδα στην  FIAP.  To  2010 εξελέγη μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της FIAP και ένα χρόνο  αργότερα Αντιπρόεδρος της ΕΦΕ.  Την ίδια χρονιά ορίστηκε Διευθυντής της  Υπηρεσίας Μπιεννάλε  της  FIAP. Το  2012  εκλέγεται  Γενικός  Γραμματέας της  FIAP, θέση  στην  οποία  επανεξελέγη το 2014 και το  2018.  Έχει  τιμηθεί με τις τιμητικές διακρίσεις  EsFIAP  και  HonEFIAP καθώς  και  με  τις καλλιτεχνικές διακρίσεις AFIAP, ΕFIAP και EFIAP/b  ενώ είναι και ο  πρώτος  Έλληνας φωτογράφος  που  κατέχει τον  καλλιτεχνικό τίτλο  MFIAP. Διάφορες φωτογραφικές ομοσπονδίες ανά τον κόσμο τον έχουν αναγορεύσει  επίτιμο μέλος  τους.  Το 2018 η Μπιενάλε Διεθνούς Φωτογραφίας της  Jinan  της  Κίνας τον  κατονόμασε ως  έναν από  τους κορυφαίους δέκα διεθνείς φωτογράφους στον κόσμο. Την  ίδια  χρονιά  αναγορεύτηκε επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο  Shandong της Κίνας. Ασχολείται κυρίως  με  ταξιδιωτική  φωτογραφία, τοπίο και  γυμνό. Έργα  του  έχουν διακριθεί  επανειλημμένως σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Οι φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί  σε  ελληνικά  και  ξένα  έντυπα  και  έχουν  παρουσιασθεί σε  πολλές  εκθέσεις  στην  Ελλάδα  και  το  εξωτερικό. Εργάζεται ως δικηγόρος στον Πειραιά.


 ΜΕΛΟΣ & ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ -ΠΑΤΡΟΝΑΖ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΚΗΣ

EFIAP/b, EHPS/s, ESFIAP, ESHPS

Ζει στην Αθήνα  και ασχολείται με την καλλιτεχνική φωτογραφία  από  το 2004. Με γνώσεις στην αναλογική και ψηφιακή  φωτογραφία  εστιάζει το  ενδιαφέρον του στην  ταξιδιωτική  φωτογραφία, τον ανθρώπινο παράγοντα αλλά και στα μοτίβα και στο abstract. Συμμετέχει  και  διακρίνεται σε Ελληνικούς και  διεθνείς διαγωνισμούς  από το  2009.  Το  2019  του  απονεμήθηκε ο  καλλιτεχνικός τίτλος  Excellence FIAP/b  από  την Παγκόσμια Ομοσπονδία Φωτογραφίας (FIAP). Παράλληλα έχει αρκετές συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε διεθνείς διαγωνισμούς και σε Μπιενάλε. Είναι μέλος της Ε.Φ.Ε. από το 2013 και από το 2015 εκλέγεται στο Δ.Σ.ΜΕΛΟΣ

ΑΝΘΗ ΚΟΛΛΙΑ

Γεννήθηκε στο Τορόντο του Καναδά, μεγάλωσε  και ζει στην Αθήνα.  Σπούδασε  Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στη Νομική Σχολή Αθηνών.  Εργάζεται την  Ένωση Συντακτών  Ημερησίων Εφημερίδων  Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) ως  προϊστάμενη διοικητικών  υπηρεσιών. Με τη φωτογραφία ασχολείται ερασιτεχνικά από  το  1996 κάνοντας τα  πρώτα  σεμινάρια φωτογραφίας στον   Φωτογραφικό  Κύκλο του Πλ.  Ριβέλλη.  Ως μέλος της ΕΦΕ από το 2019  έχει λάβει ορισμένες  τιμητικές διακρίσεις από  τη συμμετοχή της σε  πανελλήνιους και  διεθνείς   διαγωνισμούς.  Εκλέγεται πρώτη φορά ως μέλος του Δ.Σ. της ΕΦΕ το 2021.


ΜΕΛΟΣ

ΜΑΡΙΑ ΣΚΥΛΟΔΗΜΟΥ

Γεννήθηκε στην  Αμφιλοχία  Αιτ/νιας και μεγάλωσε στην Αθήνα.  Σπούδασε στον  ANT1 makeup artist και special effects. Η  πρώτη  της  επαφή με  τη φωτογραφία ήταν το 1990 κάνοντας μαθήματα  σκοτεινού  θαλάμου. Έχει  παρακολουθήσει σεμινάρια  και  workshops φωτισμού, πορτρέτου, studio light, σύνθεσης, αισθητικής  και  αγαπά να φωτογραφίζει τις σκέψεις της. Το σχολικό έτος 2015-16 έκανε μαθήματα  σε παιδιά νηπιαγωγείου την  Αθήνα  οργανώνοντας έκθεση η  οποία σε συνεργασία με τα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος μέσω ψηφιακών μέσων ( CD) επιβραβεύτηκε από  τη UNICEF. Το  2017 στο  26ο διεθνές συνέδριο φιλοσοφίας των : Πολιτιστικού οργανισμού Νηρωή , της Διεθνούς Εταιρίας φίλων Ν. Καζαντζάκη και του Ολυμπιακού Κέντρου  Φιλοσοφίας και παιδείας) κατάφερε να αποσπάσει το Τιμητικό Βραβείο για τα 60 χρόνια Ν.ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ με τίτλο ''Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι ελεύθερος'' στην Αρχαιά Ολυμπία. Είναι Μέλος της  Ε.Φ.Ε. από το 2016.  Έχει  διακρίσεις σε πανελλήνιους  και διεθνείς διαγωνισμούς ενώ έργα της έχουν εκτεθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό.


ΜΕΛΟΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

EFIAP

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε οικονομικά στην Ελλάδα και  το Εξωτερικό. Ξεκίνησε την ενασχόληση του με την καλλιτεχνική φωτογραφία το 2008 με δασκάλα την Τούλα  Μπράτη Κόκαλη στο  Φωτογραφικό εργαστήριο του  Δήμου  Βριλησσίων  και έκτοτε έχει παρακολουθήσει  διάφορα σεμινάρια και workshops. Σε καλλιτεχνικό επίπεδο η  γυναικεία μορφή, ο  χορός, η  φύση είναι η βασική πηγή  έμπνευσής  του παράλληλα με την ενασχόληση στην αρχιτεκτονική και την διαφημιστική φωτογραφία. Έργα  του έχουν  δημοσιευθεί στο  περιοδικό Φωτογράφος, Photonet (εξώφυλλο), Lifo και άλλα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα. Έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς φωτογραφίας στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς για συνεχόμενες χρονιές από  το 2011. Το  2018 του  απονεμήθηκε ο   τίτλος Artist (AFIAP)  και το  2020 ο  τίτλος  Excellence artist (EFIAP) από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Καλλιτεχνικής  φωτογραφίας  (FIAP). Συμμετείχε σε αρκετές  ομαδικές  εκθέσεις φωτογραφίας από το 2009 και έχει πραγματοποιήσει 7 ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας από  το 2013  στην  Ελλάδα και  την  Βαρκελώνη Ισπανίας  το  2017.  Από  το  2016  είναι  μέλος  της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρίας-ΕΦΕ και από το 2018 εκλέγεται μέλος στο Διοικητικό της Συμβούλιο.


ΜΕΛΟΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΥΒΑΣ

Γεννήθηκε το  1967  στο  Κόκκινο Μεσσηνίας, είναι επιχειρηματίας και  συγγραφέας. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές  "Ενόδιες διαδρομές", "Αντινομίες" και “Μέθεξη”. Ως  συγγραφέας, είναι μέλος της UNESCO. Διατέλεσε  Μέλος  του  Νομαρχιακού Συμβουλίου της Νομ. Αυτοδ. Ηρακλείου (2003-2006) και ειδικό μέλος του Περιφερ.  Συμβουλίου  Κρήτης (1998-2003). Με  τη  φωτογραφία ασχολείται  ερασιτεχνικά  από  το 1983. Έχει  παρακολουθήσει  σπουδές  στην  κλασική  και σουρεαλιστική  φωτογραφία.  Έχει  διακριθεί  σε διεθνείς  και  πανελλήνιους διαγωνισμούς φωτογραφίας με δεκάδες έργα του  να  έχουν  τιμηθεί  με  μετάλλια,  διπλώματα, επαίνους και  αναρτήσεις.  Έχει  πραγματοποιήσει  ατομικές εκθέσεις  φωτογραφίας και έχει συμμετάσχει  σε ομαδικές  εκθέσεις του  εξωτερικού  και  του εσωτερικού.  Έχει  βραβευτεί  με  βραβείο ΕΡΜΗΣ ως  “καλύτερος φωτογράφος”  για  το  έτος  2017. Επίσης  το 2017  στο  International  Printed  Photo  Exhibition Circuit  2017  κατέκτησε  την κορυφαία θέση του καλύτερου Έλληνα φωτογράφου (HPS Gold Medal for the best entrant from Greece with diploma and title of the “Honorary Gold Photographer Ambassador of Greece”).


ΜΕΛΟΣ

ΤΑΣΟΣ ΚΟΛΑΝΗΣ

Γεννήθηκε στην  Αθήνα το  1969.  Σπούδασε Κτηνιατρική  στο  Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο  Θεσσαλονίκης. Από το 1990, αυτοδίδακτος, ανακάλυψε τη φωτογραφία  ως τέχνη  και  τον  σκοτεινό  θάλαμο. Το 2005 πέρασε στη  ψηφιακή  φωτογραφία και στο  φωτεινό θάλαμο. Από το 2016 παρακολουθεί σεμινάρια και συμμετέχει σε workshops, πανελλήνιους - διεθνείς διαγωνισμούς και ομαδικές εκθέσεις.  Έγινε μέλος της ΕΦΕ το 2015.


ΜΕΛΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΜΕΓΓΡΕΛΗΣ

Γεννήθηκε στη Γένοβα της Ιταλίας το 1957. Δημοσιογράφος,  σκηνοθέτης με  περισσότερα από δεκαπέντε βραβεία και διακρίσεις στο ενεργητικό του σε Ελλάδα και  εξωτερικό  για  τη  δημοσιογραφική δουλειά και για τα ντοκιμαντέρ του. Στη  δημοσιογραφική του πορεία ευτύχησε να γνωρίσει και να πάρει συνεντεύξεις  από  ανθρώπους που  άφησαν το  δικό του  στίγμα  στη σύγχρονη ιστορία (Αραφάτ,  Ντεμιρέλ, Ιζαμπέλ  Αλλιέντε,  Χόλμπρουκ  κ.α.).  Έχει εργαστεί  στις εφημερίδες “ΤΟ ΒΗΜΑ,”  “ΤΑ ΝΕΑ”,  “ΠΡΩΤΗ”  “ΕΘΝΟΣ”  και  στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΕΤ-1,ΝΕΤ, MEGA, ΑΝΤ1  και διευθυντής στην  ERT  WORLD.  Στα  ντοκιμαντέρ  του  επικεντρώνεται  σε  κοινωνικά  θέματα. Το  “Shooting  vs  Shooting”  “Πεθαίνοντας  για  την Αλήθεια”  (2011) βραβεύτηκε   σε πολλά  φεστιβάλ  (Σιτσουάν-Κίνα,Καζάν-Ρωσία, κ.α.)  και  ήταν  στην βραχεία  λίστα  των  υποψηφιοτήτων    στα    βραβεία    της    Ελληνικής    Ακαδημίας Κινηματογράφου.   Έχει προβληθεί σε περισσότερες από  20  χώρες  και  έχει  συμμετάσχει σε δεκάδες φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το τελευταίο  του  (2020)  ντοκιμαντέρ “Όπου υπάρχουν άνθρωποι” έκανε  πρεμιέρα  στο  22ο φεστιβάλ  Θεσσαλονίκης και τιμήθηκε με βραβεία στα φεστιβάλ Aegean  Docs  και  Χαλκίδας.  Εχει  διατελέσει  μέλος  κριτικών  επιτροπών  σε  πολλά  διεθνή  φεστιβάλ ντοκιμαντέρ,  γενικός γραμματέας της ΕΣΗΕΑ, αντιπρόεδρος  της Τεχνόπολης, αντιπρόεδρος της  Ένωσης Ελληνικού  Ντοκιμαντέρ   και-για  μια  σύντομη περίοδο-μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου  Κινηματογράφου. Παθιασμένος  με τη  φωτογραφία  από  μικρή  ηλικία,  έχει  πάρει  μέρος  σε πολλές ομαδικές εκθέσεις  και το 2019 πραγματοποίησε  την πρώτη του  ατομική έκθεση. Έχει σπουδάσει Στατιστική ,μιλάει και γράφει Αγγλικά και Ιταλικά. 


ΜΕΛΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΝΤΑΚΑΣ

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Από το 1985 κατοικεί στην Αθήνα. Εδώ  και  τριάντα  χρόνια  ασχολείται ερασιτεχνικά με την φωτογραφία. Από  το 2017 παρακολουθεί  σεμινάρια φωτογραφίας στην Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία και συμμετέχει σε διάφορα workshops. Είναι μέλος της ΕΦΕ από το 2018.


ΜΕΛΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΖΑΖΗΣ

EFIAP, EHPS GPU Cr1 GPU Aphrodite

Γεννήθηκε στη Ν.  Σμύρνη το  1981 και είναι πτυχιούχος της  Θεολογικής σχολής  του τμήματος  Θεολογίας του  ΕΚΠΑ, απόφοιτος του  Μεταπτυχιακού Εγκληματολογίας και Υποψήφιος Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Μέλος  της  ΕΦΕ  από το  2003, παρακολούθησε επιτυχώς  το  ετήσιο σεμινάριό της  με  δάσκαλο  τον Φώτη Καζάζη,  εκλέγεται στο ΔΣ  της  ανελλιπώς από  το 2007, ενώ  2  από τις θητείες του στο ΔΣ διετέλεσε και αξιωματούχος (Έφορος και Διαχειριστής). Έχει  εκπροσωπήσει την  ΕΦΕ  και  τη χώρα μας σε πολλές διεθνείς εκθέσεις και αποστολές στο εξωτερικό (Κίνα, Τουρκία, Γαλλία, Σλοβενία, Ουκρανία,  Ιράν  κτλ).  Έχει  βραβευτεί  και  διακριθεί  σε πανελλήνιους  και διεθνείς  διαγωνισμούς, συμμετέχοντας  και σε  σημαντικές εκθέσεις.  Κατά τα έτη  2015-2021 οι  επιτυχίες  του  στους  διεθνείς διαγωνισμούς  Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας εξαργυρώθηκαν με την απόκτηση των  διεθνών καλλιτεχνικών  τίτλων:  EHPS  από  την  ΕΦΕ,  AAPG από την  APG,  GPU Hermes και Crown2 από  την GPU, QPSA από  την PSA  και  EFIAP από  την FIAP. Το 2018,  2  έργα  του  επιλέγονται  από  τη  μεγαλύτερη  πλατφόρμα  φωτογραφιών,  τη Getty Images  και  κοστολογούνται με υψηλή τιμή,  ενώ  λίγο  αργότερα πετυχαίνει  και  την πρώτη  πώληση  καλλιτεχνικού  έργου  του  από  την  πλατφόρμα  Eyeem.  Από το 2017 συμμετέχει  σε  κριτικές  επιτροπές  στην  Ελλάδα  και  το  εξωτερικό.  To  2021  επελέγη  από  την  PSA  ως  Σύνδεσμός  της  με  την  Ελλάδα,  ενώ  του  ανατέθηκε  και  η Επιμέλεια  μιας πολύ σημαντικής Έκθεσης Ελλήνων  Εικαστικών Φωτογράφων.  Αποσπασματικό μέρος της δουλειάς του με εκτενή αφιερώματα έχει δημοσιευτεί  σε  ελληνικά και  ξένα  λευκώματα,  βιβλία,  περιοδικά,  εφημερίδες  και   διεθνείς  διαδικτυακούς  τόπους  μεγάλης  επισκεψιμότητας  και απήχησης. Ταξιδεύει  αρκετά  (σε  πάνω  από  65  χώρες),  αναζητώντας τα  θέματά  του, τα  οποία είναι κυρίως ανθρωποκεντρικά, αλλά και ρεπορτάζ- φωτογραφία δρόμου. Εδώ και 16 χρόνια αναλαμβάνει αρκετές επαγγελματικές φωτογραφικές εργασίες ποικίλης θεματολογίας.

Ειδικά καθήκοντα

Υπεύθυνος Τύπου: Σπύρος Παπαδάτος

Υπεύθυνος Ιστορικού αρχείου: Γεωργία Ιμσιρίδου

Υπεύθυνος Σκοτεινού Θαλάμου: Αθανασία Παναγέα