Ποιοί Είμαστε

Η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία (Ε.Φ.Ε.) συστάθηκε το 1952, ως μη κερδοσκοπικό σωματείο και είναι ο παλαιότερος καλλιτεχνικός φωτογραφικός φορέας που ιδρύθηκε από τους μεγαλύτερους φωτογράφους της εποχής και στον οποίο συμμετείχαν, και συμμετέχουν μέχρι σήμερα, σχεδόν όλοι οι γνωστοί φωτογράφοι του τόπου μας.

Σκοπός της είναι, η διά παντός πρόσφορου τρόπου ανάπτυξη της φωτογραφίας και του βίντεο ως μέσων καλλιτεχνικής έκφρασης καθώς και η δημιουργία έργων τέχνης και η προώθησή τους σε όλες τις μορφές και τάσεις μέσα από τη διαφορετικότητα του κάθε μέλους της.

Μέλη της Ε.Φ.Ε. μπορούν να γίνουν, αδιακρίτως φύλου και υπηκοότητας, όλοι όσοι ασχολούνται με τη φωτογραφία στην καλλιτεχνική της μορφή και μπορούν να συμβάλλουν στους σκοπούς της Εταιρείας.

Η Ε.Φ.Ε. εκπροσωπεί επίσημα την Ελλάδα στη Διεθνή Ομοσπονδία Φωτογραφικής Τέχνης (FIAP), της οποίας είναι μέλος επί σειρά ετών. Συνεργάζεται, επίσης, με Διεθνείς Ομοσπονδίες και Συλλόγους και διαθέτει Παραρτήματα στο Ηράκλειο, στην Πρέβεζα, στην Καβάλα και στα Χανιά.

Η Ε.Φ.Ε. διοργανώνει:

 • Εκθέσεις φωτογραφίας, ατομικές ή ομαδικές των μελών της αλλά και διακεκριμένων φωτογράφων, στο εκθεσιακό της κέντρο αλλά και σε συνεργαζόμενους Συλλόγους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
 • Διαγωνισμούς Φωτογραφίας, Πανελλήνιους και Διεθνείς.
 • Επιμορφωτικά σεμινάρια και workshops για τα μέλη και τους φίλους της.
 • Παρουσιάσεις ζωντανές ή διαδικτυακές του έργου των μελών της και σημαντικών Ελλήνων και διεθνών φωτογράφων.
 • Διαλέξεις – Συζητήσεις για θέματα φωτογραφίας και Τέχνης, με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων από τον χώρο των Τεχνών.
 • Φωτογραφικές Εξορμήσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Ανάμεσα στις δραστηριότητές της είναι:

 • Συμμετοχή σε διεθνείς εκδηλώσεις και BIENNALES.
 • «Εκδόσεις Ε.Φ.Ε.» για τη δημοσίευση του έργου των μελών της.
 • Ανταλλαγές εκδηλώσεων μεταξύ Συλλόγων και φορέων εσωτερικού και εξωτερικού.
 • Απονομή των Διεθνών καλλιτεχνικών – τιμητικών τίτλων της FIAP, αλλά και δικών της.
 • Δημοσιοποίηση των έργου σπουδαίων Ελλήνων φωτογράφων και μελών της μέσα από την προβολή του Ιστορικού της Αρχείου.

Γενικότερα, η Ε.Φ.Ε. πραγματοποιεί κάθε δραστηριότητα που θα μπορούσε να προβάλλει το έργο των μελών της και την καλλιτεχνική φωτογραφία.

Ιστορική αναδρομή


Οι αρμοδιότητές του Διοικητικού Συμβουλίου

Η ΕΦΕ εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα. Ο Πρόεδρος αναπληρώνεται από τον Α΄ αντιπρόεδρο. Ο Β’ αντιπρόεδρος είναι υπεύθυνος για τους διαγωνισμούς. Υπεύθυνος για τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες της ΕΦΕ είναι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, για την διαχείριση των οικονομικών ο Ταμίας. Εκτός από τους ανωτέρω αξιωματούχους, στο διοικητικό συμβούλιο, που συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, μετέχουν και άλλα 3 μέλη και δυο αναπληρωματικά. Επίσης το ΔΣ αναθέτει σε συγκεκριμένα μέλη του ή απλά μέλη, ορισμένα ειδικά καθήκοντα.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΟΚΚΟΣ

ESFIAP, ESHPS

Γεννήθηκε στις Σέρρες. Mε τη φωτογραφία ασχολείται από το 1990. Μετά το 2008 ασχολείται συστηματικά με τη φωτογραφία. Διδάσκει το πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφίας LIGHTROOM, από το 2009 και είναι υπεύθυνος για το σεμινάριο Φωτογραφίας και τα workshops της ΕΦΕ από το 2013. Είναι μέλος της ΕΦΕ από το 2009. Μέλος του ΔΣ της ΕΦΕ από το 2013 ως Ταμίας (2013-2015) και Γενικός Έφορος (2015-2021). Από το 2017 είναι Διευθυντής του ATHENS FIAP EXHIBITION CENTER. Από το 2021 είναι πρόεδρος του ΔΣ της ΕΦΕ.


ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ A'

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΚΟΥΡΗΣ

ΜFIAP, EFIAP/b, HonEFIAP

Σε ηλικία 12 ετών έγινε το νεότερο μέλος της ΕΦΕ. Από το 1993 εκλέγεται στο Διοικητικό Συμβούλιο αυτής και από το 1997 εκπροσωπεί την Ελλάδα στην FIAP. To 2010 εξελέγη μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της FIAP και ένα χρόνο αργότερα Αντιπρόεδρος της ΕΦΕ. Την ίδια χρονιά ορίστηκε Διευθυντής της Υπηρεσίας Μπιεννάλε της FIAP. Το 2012 εκλέγεται Γενικός Γραμματέας της FIAP, θέση στην οποία επανεξελέγη το 2014 και το 2018. Έχει τιμηθεί με τις τιμητικές διακρίσεις EsFIAP και HonEFIAP καθώς και με τις καλλιτεχνικές διακρίσεις AFIAP, ΕFIAP και EFIAP/b ενώ είναι και ο πρώτος Έλληνας φωτογράφος που κατέχει τον καλλιτεχνικό τίτλο MFIAP. Διάφορες φωτογραφικές ομοσπονδίες ανά τον κόσμο τον έχουν αναγορεύσει επίτιμο μέλος τους. Το 2018 η Μπιενάλε Διεθνούς Φωτογραφίας της Jinan της Κίνας τον κατονόμασε ως έναν από τους κορυφαίους δέκα διεθνείς φωτογράφους στον κόσμο. Την ίδια χρονιά αναγορεύτηκε επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Shandong της Κίνας. Ασχολείται κυρίως με ταξιδιωτική φωτογραφία, τοπίο και γυμνό. Έργα του έχουν διακριθεί επανειλημμένως σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Οι φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα έντυπα και έχουν παρουσιασθεί σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εργάζεται ως δικηγόρος στον Πειραιά.


ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ B'

ΣΠΥΡΟΣ ΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

EFIAP/p, ESFIAP

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ασχολείται με την δημιουργική φωτογραφία από το 1985 ως αυτοδίδακτος και με δικό του σκοτεινό θάλαμο. Έχει γαλουχηθεί στο σκοτεινό θάλαμο κυρίως στις α/μ εκτυπώσεις, στις επιχρωματισμένες διαφάνειες και με ειδικότητα στην επεξεργασία με τονιστή χαλκού Ξεκίνησε την διεθνή καριέρα του το 1991 και το 1994 έλαβε τον πρώτο του τίτλο AFIAP. Για τις Διεθνείς δραστηριότητές του, Διεθνείς Φωτογραφικοί Οργανισμοί, Εταιρείες και Ενώσεις (FIAP,PSA, ISF, GPU, ICS κλπ.) τον τίμησαν με29 καλλιτεχνικούς φωτογραφικούς τίτλους και 17 τιμητικούς. Είναι κάτοχος τεσσάρων master της ISF, ICS, PPI και ΕΦΕ. Η FIAP τον έχει τιμήσει 6 φορές (από το 1994 - 2015) το 2012 με τον τίτλο ESFIAP και το 2015 EFIAP/platinum. Είναι ο πρώτος Έλληνας φωτογράφος που τιμάται από την FIAP με τους τρεις διαδοχικούς τίτλους EFIAP/bronze, silver, gold και ο δεύτερος με τον τίτλο EFIAP/platinum. Έχει περισσότερα από 200 βραβεία από τις δραστηριότητές του. Η μεγαλύτερη επιτυχία του διεθνώς είναι το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε το 2010 στην Κίνα στο 3 International Photo Salon Chengde με συμμετοχή 20000 και πλέον φωτογραφίες. Πραγματοποίησε 10δες ατομικές Εκθέσεις σε Κίνα, Ρουμανία, Ουγγαρία, Τσεχία, Ταιβάν κλπ. Είναι μέλος της ΕΦΕ από το 1988. Εκλέγεται στο ΔΣ από το 1994 ως Διαχειριστής, Έφορος, Γενικός Έφορος και από το 2004-2010 Αντιπρόεδρος. Το 2011 αναλαμβάνει την θέση του Πρόεδρου έως το 2021. Επί την 10ετη διοίκηση του η ΕΦΕ μεταμορφώθηκε σε ένα σύγχρονο διεθνώς αναγνωρισμένο σωματείο που αποδίδει πατρονάζ διαγωνισμών, απονέμει καλλιτεχνικούς και τιμητικούς τίτλους, διοργανώνει παγκόσμιους διαγωνισμούς υψηλού ποιοτικού κύρους.


ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Νίκος Λεοντόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας με μεταπτυχιακά σε Computer Graphics και Εκπαίδευση Ενηλίκων. Έχει εργαστεί για πολλά χρόνια σε μεγάλες Διαφημιστικές Εταιρίες και Ατελιέ Γραφικών Τεχνών. Υπήρξε καθηγητής εφαρμογών στη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών στο ΤΕΙ Αθήνας και εισηγητής σεμιναρίων Γραφιστικής σε ΙΕΚ και Διαφημιστικές Εταιρίες. Υπήρξε μέλος της Ομάδας Διαμόρφωσης Προγράμματος Σπουδών στη δημιουργία του μεταπτυχιακού προγράμματος «Γραφικές Τέχνες – Πολυμέσα» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και έχει συγγράψει τα βιβλία της «Προεκτύπωσης» που αναφέρονται στο χρώμα και την επεξεργασία εικόνας για το ίδιο Πρόγραμμα. Επίσης ήταν Καλλιτεχνικός Επιμελητής των εκδόσεων του Ε.Α.Π. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Φωτογραφίας και ασχολείται επαγγελματικά πολλά χρόνια κυρίως με τη διαφημιστική φωτογραφία και τη φωτογράφιση έργων ζωγράφων. Διατηρεί Διαφημιστικό Γραφείο και ήταν εκδότης του πολιτιστικού περιοδικού «Εποχές». Έχει κάνει δύο ατομικές εκθέσεις σε γκαλερί στην Αθήνα και έχει πάρει μέρος σε περισσότερες από 40 ομαδικές εκθέσεις.


ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΝΤΑΚΑΣ

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Από το 1985 κατοικεί στην Αθήνα. Εδώ και τριάντα χρόνια ασχολείται ερασιτεχνικά με την φωτογραφία. Από το 2017 παρακολουθεί σεμινάρια φωτογραφίας στην Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία και συμμετέχει σε διάφορα workshops. Είναι μέλος της ΕΦΕ από το 2018.


ΤΑΜΙΑΣ

ΚΙΚΗ ΦΡΕΝΤΖΑ

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Με την ψηφιακή φωτογραφία ασχολείται από το 2014. Παρακολούθησε σεμινάρια καλλιτεχνικής φωτογραφίας και επεξεργασίας εικόνας και είναι μέλος της ΕΦΕ από το 2015. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό και έχει διακριθεί σε Πανελλήνιους και Διεθνείς διαγωνισμούς φωτογραφίας. Πάθος της τα ταξίδια με πολιτιστικό ενδιαφέρον και η ταξιδιωτική φωτογραφία


ΜΕΛΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΛΙΔΗΣ

AFIAP

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι αυτοδίδακτος και ασχολείται με τη φωτογραφία πολλά χρόνια αλλά με τη καλλιτεχνική της πλευρά από το 2005. Σπούδασε Ηλεκτρονικός Μηχανικός και είναι εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας, από το 2015. Με την συμμετοχή του σε εγχώριους αλλά και διεθνής διαγωνισμούς του απονεμήθηκε ο τίτλος Artist FIAP μέσα από διεθνείς διακρίσεις. Φωτογραφικά πάντα τον κέντριζε το «διαφορετικό» και άρχισε να το αναζητά στους νέους και στον τρόπο ζωής τους. Εκεί συνάντησε τους χώρους του fetish, Alternative, Gothic κλπ. Αυτά είναι τα αγαπημένα του θέματα και οι εκδηλώσεις της νεολαίας αυτής στην Ελλάδα, Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ που αποτέλεσαν και το σημαντικότερο σταθμό στη φωτογραφική του διαδρομή. Έχει δημοσιεύσει και εκθέσει τη δουλειά του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.


ΜΕΛΟΣ

ΑΝΤΑ ΚΑΖΑΓΛΗ

EHPS/s, ΕFIAP

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Μετά τις σπουδές της σε Γραμματεία Διοίκησης και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο DEREE, εργάστηκε σαν διοικητικό στέλεχος σε Πολυεθνικές και Ελληνικές εταιρείες. Κατέχει πολλές διακρίσεις και μετάλλια σε Πανελλήνιους, Διεθνείς διαγωνισμούς και Μπιενάλλε, με ανώτερη του Παγκόσμιου Χρυσού μεταλλίου της F.I.A.P., το 2017. Έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις φωτογραφίας σε Ελλάδα και εξωτερικό και φωτογραφίες έχουν επίσης δημοσιευτεί σε περιοδικά και στο internet. Έχει παρακολουθήσει όλα τα σεμινάρια της Ε.Φ.Ε. και παρακολουθεί συνεχώς νέα σεμινάρια και workshops φωτογραφίας. Μέλος της ISF και μέλος Δ.Σ του SILK ROAD PHOTOGRAPHIC ORGANIZATION. Από το 2019 είναι Ειδική Γραμματέας του Δ.Σ. της Ε.Φ.Ε.


ΜΕΛΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΚΗΣ

EFIAP/b, EHPS/s, ESFIAP, ESHPS

Ζει στην Αθήνα  και ασχολείται με την καλλιτεχνική φωτογραφία  από  το 2004. Με γνώσεις στην αναλογική και ψηφιακή  φωτογραφία  εστιάζει το  ενδιαφέρον του στην  ταξιδιωτική  φωτογραφία, τον ανθρώπινο παράγοντα αλλά και στα μοτίβα και στο abstract. Συμμετέχει  και  διακρίνεται σε Ελληνικούς και  διεθνείς διαγωνισμούς  από το  2009.  Το  2019  του  απονεμήθηκε ο  καλλιτεχνικός τίτλος  Excellence FIAP/b  από  την Παγκόσμια Ομοσπονδία Φωτογραφίας (FIAP). Παράλληλα έχει αρκετές συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε διεθνείς διαγωνισμούς και σε Μπιενάλε. Είναι μέλος της Ε.Φ.Ε. από το 2013 και από το 2015 εκλέγεται στο Δ.Σ.


AN. ΜΕΛΟΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

AFIAP,EHPS/b

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Νομική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Από τους πρωτεργάτες τότε της διάδοσης της φωτογραφίας στην Θεσσαλονίκη με διοργανώσεις μαθημάτων, διαγωνισμών και εκθέσεων φωτογραφίας. Δικηγόρησε στην Αθήνα επί 40 χρόνια και διετέλεσε Νομικός Σύμβουλος της ΓΓΑΕ του Υπουργείου Εξωτερικών. Ασχολείται με την φωτογραφία από το 1965, με προσανατολισμό στη φωτογραφία φύσης και των μνημείων της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Είναι μέλος της Ε.Φ.Ε. από το 1971 και έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις και διαγωνισμούς με αρκετές διακρίσεις και βραβεία. Επίσης έχει πραγματοποιήσει 2 ατομικές εκθέσεις με φωτογραφίες μεγάλου μεγέθους. Παράλληλα ασχολείται με οπτικοακουστικές προβολές, το δε έργο του για το Άγιον ΄Όρος έχει προβληθεί Πανελληνίως με εξαιρετικές κριτικές.


AN. ΜΕΛΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΜΕΓΓΡΕΛΗΣ

Γεννήθηκε στη Γένοβα της Ιταλίας το 1957. Δημοσιογράφος, σκηνοθέτης με περισσότερα από δεκαπέντε βραβεία και διακρίσεις στο ενεργητικό του σε Ελλάδα και εξωτερικό για τη δημοσιογραφική δουλειά και για τα ντοκιμαντέρ του. Στη δημοσιογραφική του πορεία ευτύχησε να γνωρίσει και να πάρει συνεντεύξεις από ανθρώπους που άφησαν το δικό του στίγμα στη σύγχρονη ιστορία (Αραφάτ, Ντεμιρέλ, Ιζαμπέλ Αλλιέντε, Χόλμπρουκ κ.α.). Έχει εργαστεί στις εφημερίδες “ΤΟ ΒΗΜΑ,” “ΤΑ ΝΕΑ”, “ΠΡΩΤΗ” “ΕΘΝΟΣ” και στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΕΤ-1,ΝΕΤ, MEGA, ΑΝΤ1 και διευθυντής στην ERT WORLD. Στα ντοκιμαντέρ του επικεντρώνεται σε κοινωνικά θέματα. Το “Shooting vs Shooting” “Πεθαίνοντας για την Αλήθεια” (2011) βραβεύτηκε σε πολλά φεστιβάλ (Σιτσουάν-Κίνα,Καζάν-Ρωσία, κ.α.) και ήταν στην βραχεία λίστα των υποψηφιοτήτων στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Έχει προβληθεί σε περισσότερες από 20 χώρες και έχει συμμετάσχει σε δεκάδες φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το τελευταίο του (2020) ντοκιμαντέρ “Όπου υπάρχουν άνθρωποι” έκανε πρεμιέρα στο 22ο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και τιμήθηκε με βραβεία στα φεστιβάλ Aegean Docs και Χαλκίδας. Εχει διατελέσει μέλος κριτικών επιτροπών σε πολλά διεθνή φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, γενικός γραμματέας της ΕΣΗΕΑ, αντιπρόεδρος της Τεχνόπολης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ και-για μια σύντομη περίοδο-μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Παθιασμένος με τη φωτογραφία από μικρή ηλικία, έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και το 2019 πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση. Έχει σπουδάσει Στατιστική ,μιλάει και γράφει Αγγλικά και Ιταλικά.Ειδικά καθήκοντα

Υπεύθυνος Τύπου: Σπύρος Παπαδάτος

Υπεύθυνος Ιστορικού αρχείου: Γεωργία Ιμσιρίδου

Υπεύθυνος Σκοτεινού Θαλάμου: Αθανασία Παναγέα

Υπεύθυνος Συντήρησης Εγκαταστάσεων: Αυγουστής Τατάκης