Ιστορική Αναδρομή

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΕΦΕ), ιδρύθηκε το 1952 από μια ομάδα πνευματικών ανθρώπων της εποχής, με πρωτεργάτες την εκδότρια και δημοσιογράφο Ελένη Βλάχου και τον δικηγόρο Κώστα Παπακυριακού. Η ΕΦΕ υπήρξε ο πρώτος φορέας στην Ελλάδα με αντικείμενο την προώθηση της καλλιτεχνικής φωτογραφίας και του έργου των καλλιτεχνών φωτογράφων. Τα 70 ιδρυτικά μέλη της ΕΦΕ είχαν κοινό πάθος τη φωτογραφία και ήταν ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφοι, δημοσιογράφοι, επιστήμονες, έμποροι, επιχειρηματίες, όπως οι Κώστας Παπακυριακού, Τάκης Τλούπας, Γιώργος Μαραγκίδης, Βούλα Παπαϊωάννου, Νίκος Μαυρογένης, Πέτρος Μπρούσαλης, Σπύρος Μελετζής, Παύλος Μυλώφ, Νίκος Κυδωνιεύς, Άρις Κωνσταντινίδης, Δήμος Παρίδης, Δημήτρης Χαρισιάδης, και άλλοι.

Τα πρώτα γραφεία της ΕΦΕ στεγάστηκαν στην οδό Βουκουρεστίου. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν πολλές φορές, σε σημεία του κέντρου της Αθήνας. Από το 2016 τα γραφεία της ΕΦΕ στεγάζονται στην οδό Πόντου 12 στα Ιλίσια, σε ένα άνετο και πλήρως εξοπλισμένο χώρο, που περιέχει αίθουσες εκθέσεων, εκδηλώσεων και σεμιναρίων, αρχειοθήκη, σκοτεινό θάλαμο, βιβλιοθήκη, studio φωτογραφίας και άλλους βοηθητικούς χώρους. Η ΕΦΕ έχει συγκεντρώσει, επίσης, σημαντικό αρχείο φωτογραφιών, το οποίο αποτελεί σπάνιο δείγμα της πολιτιστικής και εικαστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Η ιστορική αξία του αρχείου είναι πολύτιμη, καθώς αποτυπώνει φωτογραφικά μεγάλο μέρος της ελληνικής ιστορίας κατά τον 20ό αιώνα.

Η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία, με το συστηματικό της έργο, ανέδειξε τη φωτογραφία και τον ερασιτεχνικό κινηματογράφο ως τέχνες υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου. Με τα μαθήματα, τις διαλέξεις και τα σεμινάρια, τις παρουσιάσεις παλαιότερων και νεότερων φωτογράφων, τις ηχογραφημένες προβολές διαφανειών, τις ερασιτεχνικές ταινίες, τις συγκεντρώσεις, τις εκδρομές, τις παρουσιάσεις φωτογραφικών και κινηματογραφικών προϊόντων, τους διαγωνισμούς, τις εκθέσεις, τα Οπτικοακουστικά και το περιοδικό της, η ΕΦΕ πολύ γρήγορα επιβλήθηκε στον ελληνικό χώρο ως σημαντική πολιτισμική οργάνωση με αντικείμενο τη φωτογραφία και τον ερασιτεχνικό κινηματογράφο. 

Μόλις δύο χρόνια μετά την ίδρυσή της, η ΕΦΕ έγινε μέλος και επίσημος εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Διεθνή Ομοσπονδία Φωτογραφικής Τέχνης (FIAP). Το 1963 διοργάνωσε στο Ζάππειο το συνέδριο της FIAP και την «VI COLOR BIENNALE». Το 1971 διοργάνωσε στο Ζάππειο την «VIII COLOR BIENNALE». Απόδειξη του σημαντικού έργου των μελών αλλά και της ολοένα και μεγαλύτερης αναγνωρισιμότητας της ΕΦΕ υπήρξε και το γεγονός ότι το 1991 ο Ξενοφών Αργύρης, μέλος και πρόεδρος ΔΣ (1985-1988) της ΕΦΕ, εξελέγη πρόεδρος της FIAP για την τετραετία 1991-1995. 

Η ΕΦΕ, από το 1954 και για 39 χρόνια, εξέδιδε το τριμηνιαίο περιοδικό Ελληνική Φωτογραφία, επίσημα αναγνωρισμένο από τη FIAP και με πανελλήνια κυκλοφορία. Για την ουσιαστική προώθηση του φωτογραφικού έργου των μελών της, η ΕΦΕ προχώρησε από το 2021 και στη δημιουργία των εκδόσεων «Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία». Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα εκδόθηκαν πολυάριθμα βιβλία που σημείωσαν σημαντική εκδοτική επιτυχία.

Από το 1954, η ΕΦΕ διεξάγει με επιτυχία Πανελλήνιους Διαγωνισμούς που συνετέλεσαν στη διάδοση της καλλιτεχνικής φωτογραφίας. Η πρώτη μεγάλη εκδήλωσή της ήταν η Α΄ Πανελλήνια έκθεση Φωτογραφίας στο Ζάππειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, υπό την αιγίδα του τότε Υπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως, Κωνσταντίνου Τσάτσου, στις 26 Σεπτεμβρίου 1956. Ανάμεσα στις μεγάλες εκδηλώσεις της, συγκαταλέγονται ο εορτασμός των 150 χρόνων από την εφεύρεση της φωτογραφίας (1839-1989) και η συμμετοχή στον εορτασμό της Θεσσαλονίκης πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 1997, με μεγάλη αναδρομική έκθεση από βραβευμένες φωτογραφίες των μελών, των ετών 1953-1996. Επίσης, το 1991 η ΕΦΕ οργάνωσε τη «Φωτογραφική Συνάντηση 91», που είχε τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα τελευταία χρόνια η ΕΦΕ έχει αναπτύξει σημαντική Διεθνή Δραστηριότητα στα πλαίσια της συνεργασίας της με φωτογραφικούς φορείς του εξωτερικού με αποστολή εκθέσεων και προβολή του έργου των μελών της και παράλληλα με φιλοξενία εκθέσεων από το εξωτερικό. Φωτογραφίες των μελών εκτέθηκαν σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αγγλία, η Ισπανία, η Νορβηγία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Φινλανδία, Λετονία Ρωσία καθώς και σε χώρες της λατινικής Αμερικής, αλλά και της Ασίας και Αυστραλίας και η δραστηριότητα συνεχίζεται. Στα  πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ που διοργανώνονται κάθε έτος   εκθέσεις και παρουσιάσεις έργων σημαντικών διεθνών φωτογράφων. 

Με  τους επιτυχημένους διεθνείς διαγωνισμούς φωτογραφίας που προστέθηκαν από το 2018, έχει καθιερωθεί στον Διεθνή χώρο και στον τομέα αυτό. Τα  επιμορφωτικά σεμινάρια  και workshops συμπληρώνουν το έργο της ΕΦΕ, η οποία δεν ξεχνά να ανανεώνεται και να προσαρμόζεται στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.

Επίσης με το εορτασμό των  70 χρόνων από την ίδρυσή της,  που γιόρτασε το 2022 προβλήθηκε  το ιστορικό της παρελθόν και η προσφορά στον ελληνικό φωτογραφικό χώρο

Η ΕΦΕ συνεχίζει πάντα δυναμικά το έργο της και προσφέρει ευρύχωρη θεσμική στέγη σε πλήθος επαγγελματιών και ερασιτεχνών φωτογράφων στον ελληνικό χώρο, φροντίζοντας για την προώθηση του έργου τους και της ελληνικής καλλιτεχνικής φωτογραφίας γενικότερα.