3 Κύπριοι φωτογράφοι εκθέτουν στην Αθήνα “50 χρόνια κατοχής”

3 Κύπριοι φωτογράφοι εκθέτουν στην Αθήνα “50 χρόνια κατοχής” Νίκος Ζεβλάρης- Αλίκη Μεταξά Παναγή - Ανδρέας Δρουσιώτης

Το μαρτύριο της Κύπρου συνεχίζεται για πεντηκοστή χρονιά. Ο πόνος παραμένει. Τα δάκρυα δεν στέγνωσαν. Οι καταστροφές γίνονται όλο και πιο πολλές. Η αλλοτρίωση στην κατεχόμενη γη μας είναι τεράστια. Νεκροί, αγνοούμενοι, εγκλωβισμένοι και πρόσφυγες δίνουν το αποτύπωμα της Κυπριακής τραγωδίας. 

Όλο αυτό το δράμα δεν αφήνει αδιάφορους τους ανθρώπους των τεχνών. Για αυτό και η Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου έδωσε το κίνητρο σε τρία μέλη της να αποτυπώσουν φωτογραφικά σε τρείς μικρές συλλογές – εκθέσεις αυτό που νιώθουν βιώνοντας την κατοχή όλα αυτά τα χρόνια.

Με αυτό το θέμα, τα “50 χρόνια κατοχής”, ερχόμαστε στην Αθήνα, για να μοιραστούμε τον πόνο μας, μέσα από την φωτογραφική τέχνη, με τους Έλληνες αδελφούς μας. Ο Νίκος Ζεβλάρης κάτω από τον τίτλο: “Πολιτιστική κληρονομιά υπό κατοχή” παρουσιάζει μνημεία θρησκευτικά και αρχαιολογικά από όλη την σκλαβωμένη Κύπρο, στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα. Η Αλίκη Μεταξά Παναγή και ο Ανδρέας Δρουσιώτης συγκλονισμένοι από την τελευταία τεράστια πρόκληση των Τούρκων, που αντί να επιστρέψουν στους νόμιμους κατοίκους, την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, όπως απαιτούν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, άνοιξαν ένα κεντρικό δρόμο της πόλης για να προσελκύουν τουρίστες επιδεικνύοντάς τους τα συντρίμμια των σπιτιών και των καταστημάτων των Ελληνοκυπρίων. Η Αλίκη με έγχρωμες φωτογραφίες παρουσιάζει το θέμα της, κάτω από τον τίτλο: “Η πόλη που γεννήθηκα”, ενώ ο Ανδρέας με ασπρόμαυρες φωτογραφίες και τίτλο: “Αμμόχωστος 2024” στέλνει τα δικά του μηνύματα.

Ευχαριστούμε την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία που φιλοξενεί την Έκθεση μας.

Κωνσταντίνος Χαραλάμπους

Πρόεδρος ΦΕΚ 

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΜΑΪΟΥ ΣΤΙΣ 19:00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ